Egy nap Svédországban – MALMÖ

Bár Svédország harmadik legnagyobb városa nem a legnépszerűbb turisztikai attrakció, mégis megéri szót ejteni róla, hiszen nemcsak Budapestről, de Debrecenből is közvetlen járattal juthatunk el ide, hogy betekintést nyerhessünk egy svéd város mindennapjaiba. Utazásunkat Malmöbe megéri összekötni egy koppenhágai városnézéssel, erről részletesebben itt olvashattok.

Március utolsó hetétől kezdve szerdánként és vasárnaponként közlekednek a WizzAir járatai Debrecen és Malmö között, így van lehetőségünk egy hétre vagy négy napra utazni.

Akár pár ezer forintért.

Mikor én Malmöben jártam, nem oda érkezett a járatom, hanem Koppenhágába, és onnan mentem át Svédországba, ezért személyes tapasztalatom nincs az ottani reptéri transzferekkel kapcsolatban, viszont utánanéztem és egyszerűen meg lehet oldani, hogy eljuthassunk a városközpontba. A reptérről körülbelül óránként járnak buszok a városközpontba, a jegyet ott meg lehet vásárolni, de ha online előre megvesszük (itt), akkor valamivel olcsóbb (a leírtak szerint kb 200 SEK, azaz 6000 FT  körül oda-vissza).

Malmöben egyébként busszal közlekedhetünk, de mivel nem túl nagy a város, gyalog is be lehet járni.

Koppenhágából Malmöbe az Øresund hídon át juthatunk el.

Több buszos társaság is rendszeresen közlekedik a két város között, általában a Flixbus járatai a legolcsóbbak, mi is ezzel mentünk, viszont sajnos késéssel indult a busz, ezt mindenképp kalkuláljuk bele és ne hagyjuk az utolsó napra a visszautat. Körülbelül egy óra alatt át lehet érni egyik városból a másikba, közben pedig gyönyörű a kilátás. A buszjegy lefoglalása többet között itt is lehetséges.

IMG_5421.jpg

Itt is, mint ahogy Koppenhágában, beregisztrálunk az ingyenes városnéző túrára (erről szintén beszámoltam az előző posztban.) A regisztrációt itt lehet megtenni. Szuper túra volt és sokkal élvezetesebb volt így, hogy egy helyi svéd fiatal mutathatta meg a város legjobb pontjait.

Amiket a túra során érintettünk és a fenti képeken látható: Malmö vár, Városháza, Slottsparken, Turning Torso (Skandinávia legmagasabb épülete) és még rengeteg más, mégis volt három helyszín –

ami a személyes kedvencem volt

Szent-Péter székesegyház – sok templomot láttam már szerte a világban, de ez egy olyan, amit nem lehet elfelejteni. A gótikus stílusban épült templom különlegessége, hogy eredetileg katolikus volt, de a reformáció idején ez megváltozott, azóta református templomként tartják számon és ez a kettősség látszik belépve a székesegyházba – a díszített elemeket felváltották az egyszerű, fehér falak, de nyomokban mégis észrevehetőek a korábbi katolikus sajátosságok

az Apoteket Lejonet azt hiszem a legérdekesebb patika ahol valaha jártam, egykor a legnagyobb volt EurópábanIMG_5193.jpg

Lilla Torg pedig a város főtere, jellegzetes épületei miatt igazi skandináv hangulat fogott el ott sétálva

A városnézés során sok érdekességet hallottunk a dán-svéd háborúkról és a vikingekről, illetve tippeket is, hogy mit éri meg megnézni a történelmi látványosságokon kívül. Így a túra után elmentünk még a kikötőbe, az estét pedig a Clarion hotelben töltöttük, aminek ingyenesen fel lehet menni a legfelső emeletére és onnan teljes kilátás nyílik a városra, a Turning Torsora és az Øresund hídra.

Véleményem szerint Malmöt egy nap alatt meg lehet nézni és Koppenhágára érdemes inkább több napot fordítani, de az biztos, hogyha a dán fővárosban járunk, nem hagyhatjuk ki ezt a hangulatos svéd várost sem, és ha már ilyen jó lehetőségeink vannak Debrecenből is, mindenképp megéri ellátogatni ide és kicsit jobban megismerkedni a skandináv kultúrával.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s