6 dolog amit imádtam Franciaországban – AQUITANIA

Párizs, Cote d’Azur…a leglátogatottabb helyek Franciaországban, amikről oly sokat hallani nap mint nap – és bár látványuk kétségtelenül lenyűgöző, Aquitania régióját felfedezve gondolkodtam el azon, hogyan is maradhatna ez a térség említés nélkül, hiszen sokkal több színes és izgalmas helyet tartogat számunkra, mint gondolnánk. Úgyhogy ez a poszt szóljon egy olyan helyről, ami kevésbé ismert a turisták által, ám – talán pont ezért is – annál csodálatosabb.

Néhány tudnivaló a térségről: Aquitania öt megyét foglal magába, Dél-Franciaországban található az Atlanti-óceán partján, a spanyol határ felett. A régió fővárosa Bordeaux.

1. Az óceánpart

A régiót az Atlanti-óceán határolja. Az óriási homokdűnék és embernagyságú hullámok teszik igazán különlegessé ezt a partszakaszt, nem hiába a szörfösök paradicsoma ez a vidék. A strandok nem túlzsúfoltak, ez még élvezhetőbbé teszi az ott töltött időt.

2. Biarritz eleganciája

Bár az egész partszakaszról elmondható, hogy egy igazi szörfparadicsom, erre a városra ez különösen igaz. A város kaszinóját egy parti sétány választja el az óceánparttól, a különleges sziklaképződmények pedig még érdekesebbé teszik a tájat.  A modern, nyugatias, nagyvárosi feeling helyett sokkal inkább az egykori Franciaország egyik gazdag, nemes és elegáns városában érezhettük magukat, az egykoron ott épült palota ma hotelként működik.

3. A gasztronómia

Sokszor jártam már Franciaországban, de az ételekben még soha nem csalódtam. Legyen szó a legegyszerűbb péksüteményről vagy akár valami extrémebb specialitásról, minden annyira ízletes és friss. Ezért kihasználtuk az ott töltött pár napot, reggelinél elmaradhatatlan volt a croissant és a bagett, de persze nem tudtam megállni, hogy ne kóstoljam meg az osztrigát vagy a tintahalat. Aquitania híres desszert különlegessége a canelé, ezt se hagyjuk ki, ha itt járunk!

4. Bordeaux városa

Bordeaux a régió legnagyobb városa. A folyópart mentén sétálva a Place de la Bourse és az előtte fekvő víztükör tekinthető meg, ha pedig kicsit tovább megyünk Európa legnagyobb belvárosi teréhez, a Place des Quinconces-hez érkezünk, ezek után pedig mi teljesen véletlen botlottunk bele a Marché des Quais-ba, ami egy szabadtéri piac a folyó mellett. Minden vasárnap reggel 7 és délután 3 között vannak kint az árusok, a legfinomabb francia sajtoktól kezdve a kagylóig és az osztrigáig mindent megtalálunk itt, úgyhogy ha igazi francia ízekre vágyunk, jobb helyen nem is lehetnénk.

5. Pilát-dűne

A Pilát-dűne Európa legnagyobb homokdűnéje, 60 méter magas és közel 3 km hosszú. A dűne tetejére felmászva igazán érdekes látvány tárul elénk: az egyik oldalra elnézve sűrű erdő ameddig a szem ellát, míg a másik oldalon az óceán és homokpadok láthatók. A dűne területe a széljárásnak köszönhetően egyre nő és az erdő felé tolódik. A dűne meredekebb oldalán lépcső is van segítségünkre, a másik oldala kevésbé meredek, viszont jóval hosszabb, itt le tudunk menni egészen a partig, ahol lehet fürödni az óceánban.

 6. Saint-Émilion

Bordeaux környéke világszerte híres borairól, ezért kihagyhatatlan Saint-Émilion városka meglátogatása, ami az UNESCO világörökség része. Ez egy nagyon hangulatos középkori hegyközség, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környékbeli szőlőföldekre. Itt van lehetőség borkóstolásra és vásárlásra is természetesen.

.

Úgy gondolom, 3-4 nap elég lehet arra, hogy ezeket megnézzük, így bármikor összeköthetjük egy Párizsi úttal például, hiszen a főváros és Bordeaux között akár 3 óra alatt is megtehetjük az utat vonattal; de Bordeaux Budapestről is könnyen megközelíthető a WizzAir járataival. Nekem óriási élmény volt, éljétek át ti is! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s