Welcome to MIAMI

“This the type of town I could spend a few days in
Miami the city that keeps the roof blazin.”

– hangzik el a mondat Will Smith slágerében. És valóban…

Miami a napfényes Florida legnépesebb városa. Bár mi nem a legnapfényesebb oldalát láttuk, így is lenyűgözött minket. A néhány nap, amit ott töltöttünk mintha csak egy szempillantás lett volna – éppen ezért úgy éreztem, ez csak egy kis ízelítő volt a városból.

img_4510

Az utazás apropója egy hajóút volt, ami Miami kikötőjéből indult. Ezért adódott 3-4 napunk amit a városban töltöttünk. Ezalatt az időeltolódáshoz is hozzá tudtunk szokni, még mielőtt belevágtunk a hajóútba, valamint betekintést nyerhettünk ebbe az elképesztő városba, ami határozottan felkerült a kedvenceim közé.

img_5718

A szállásunk egy  egyszerű kis apartman volt Miami Beach-en, közvetlen az óceánparton, a választásunkban tehát inkább az elhelyezkedés dominált. 

Az első napunk azzal telt, hogy ezt a környéket fedeztük fel: séta North Beach-en, majd tovább South Beach-re, ahol órákat töltöttünk a Lincoln Road-on és az Ocean Drive-on. Az art deco stílusú épületek és a pálmafákkal körbevett utcák páratlan látványt nyújtottak. Ez a környék tökéletes arra, hogy az ember céltalanul nézelődjön és beüljön oda ahova épp kedve tartja, hogy átérezze a hely hangulatát vagy lesétáljon az óceánpartra. 

Következő nap Miami Beach-ről átmentünk Miami belvárosába, melynek során ellátogattunk a Bayside Marketplace-hez. Ez tulajdonképpen üzletek és éttermek sokasága a vízpart mentén, a kikötőnél. Miután eltöltöttünk itt egy kis időt, a közeli szigetek között hajókáztunk: egészen közelről láthattunk Star Island és Fisher Island kis mesterséges szigeteit, ahol leginkább sztárok villái vannak. 

Ezt követően Little Havana városnegyedébe mentünk. Miamiban nagyon nagy számban élnek spanyol-ajkúak, közülük is a legtöbben kubaiak. Ezt tudván nem is olyan meglepő, hogy egy egész városrész van nekik szentelve. Amikor itt jár az ember tényleg olyan érzése van, mintha Kubába csöppent volna – az utcán kubai szimbólumok, szivarüzletek vannak és kubai kávét is kóstolhattunk. 

Ha pedig Florida, akkor nem hagyhatjuk ki az Everglades Nemzeti Parkot sem. Ez a mocsaras vidék az USA 2. legnagyobb nemzeti parkja, ami rendkívüli állatvilággal büszkélkedhet. Ezért kipróbáltuk a híres airboat túrát, melynek során légcsavaros csónakokkal “száguldoztunk” a mocsáron és közben láthattunk több ott élő madárfajt, valamint aligátorokat is. 

Az igazság pedig az, hogy az aligátor húsát itt fogyasztják is, ha pedig itt jártunk, meg kellett kóstolnunk. Bár ez már önmagában is extrémnek hangzik, az íze egyáltalán nem olyan extrém, mint gondoltuk, a csirkéhez hasonlított. Biztos ami biztos, kaptunk mellé békacombot is, ha az aligátor magában túl snassz lett volna. 🙂 A nemzeti parkba egyébként vagy autót bérelve, vagy szervezett kirándulás keretein belül juthatunk el. 

Mivel először jártunk az USA-ban, alig vártunk hogy kipróbálhassunk egy amerikai steakhouse-t. A Texas Roadhouse-ra esett a választásunk, amit egyszerűen imádtunk! 

Miami-ban virágzik az Uber, a lyft és az egyéb hasonló szolgáltatások, amik igencsak megkönnyítették számunkra a közlekedést. Forgalmasabb helyeken sokszor egyetlen percet sem kellett várnunk, amint megrendeltük a fuvart, már ott állt előttünk az autó. Ezenkívül az autóbérlés is jó opció arra, hogy bejárjuk a várost. 

Bár Miamiban egész évben jó idő van, mégis érdemes utánanézni annak, hogy 

Mikor a legideálisabb ide utazni?

A legmelegebb, ugyanakkor legpárásabb és legcsapadékosabb idő júniustól novemberig tart, ez egyben a hurrikánszezon is. Miamit rengetegen látogatják ilyenkor is, azonban talán nem ez a legalkalmasabb időszak az utazáshoz. 

Decembertől februárig a legszárazabb az idő az évben, viszont a hőmérséklet is ilyenkor a legalacsonyabb – pontosabban januárban. Ilyenkor előfordulhat, hogy a középhőmérséklet 20 fok alá esik, mi is pont kifogtunk pár ilyen napot. Viszont legtöbbször ezekben a hónapokban is meleg és napos az idő, és mivel ilyenkor van a legkevesebb csapadék, ez a leglátogatottabb időszak, arról nem beszélve, hogy nincs is annál jobb, mint amikor a hideg télből hirtelen melegben és napsütésben találjuk magunkat.

A legideálisabbnak mégis inkább a március-május közti időszak mondható – ilyenkor egyre melegszik az idő, a víz, bár kicsit a csapadék is több. 


Néhány érdekesség Miamiról

  • Miamit az óceánjárók fővárosaként is emlegetik, hiszen a város kikötője évente kb. 5 millió utast szolgál ki
  • Miami Beach területe mesterséges, korábban nem volt több, mint egy nagy homokpad. Ezért a területet gyakran kell homokkal pótolni, újratölteni 
  • Miami Beach-en van a világ legtöbb Art Deco épülete
  • Itt fejlesztették ki a világ első fényvédőjét
  • Valamint Miami az egyetlen amerikai nagyváros, ami egy nő által lett alapítva

Sok nagyvárosban, modern nyugati fővárosban jártam már, de Miami (az idő rövidsége ellenére) sokkal jobban megfogott. Remélem lesz még lehetőségem visszatérni, hiszen van még mit felfedezni Miamiban és Floridában egyaránt. 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s