A Karib-tenger gyöngyszemei I. – JAMAICA

Karibi hajóutunk első állomása Jamaica volt. Az utazást a szokásosnál sokkal nagyobb felkészülés és szervezés előzte meg, ugyanis mindenhol egy napot (1-1 helyen ritkán két napot) tölthetünk el – így ebből kell a lehető legtöbbet kihozni. Ezenkívül kalkulálni kell azzal, hogy a hajóra felszállva sem térerő, sem internet nem áll majd rendelkezésünkre (maximum valami borzasztó lassú hozzáférés, természetesen feláron), hogy gyorsan az utolsó pillanatban utánanézzünk valaminek. Valamint a szervezés során azt is figyelembe vettem, hogy változatosak legyenek a programok – valahol legyen benne egy kis túrázás, máshol tengerpartozás vagy városnézés.

Így született meg a végső program, melyből egy igazi jamaicai dzsungel szafari lett, tele rengeteg élménnyel. (Tipp hajóutasoknak: ez az MSC – 4X4 Off-Road Jeep Safari kirándulása volt – érdemes minél hamarabb lefoglalni, mert gyorsan elfogynak a helyek). Mivel azonban sokat olvastam előtte a szigetről, megosztom azt is, milyen helyeket érdemes még meglátogatni, hiszen ezek azok, amiket én is megnéztem volna, ha több időt tölthetünk Jamaicán.


Néhány információ az országról

img_9652

 • Jamaica a Nagy Antillák szigetcsoporthoz tartozik, közel 3 millió lakosa van, fővárosa Kingston
 • A sziget brit gyarmat volt egészen 1962-ig, amikor függetlenné váltak. Így a hivatalos nyelv az angol,  ezt viszont jellegzetes tájszólásban beszélik
 • A brit gyarmatosítás következtében Jamaicán a bal oldalon közlekednek
 • A népesség nagy része Afrikából áthurcolt rabszolgák leszármazottja
 • Gazdaságának alappillérei közé tartozik a turizmus és az ültetvényes gazdálkodás: kávé, cukornád, banán, kakaó – ezek a fő exportcikkek is
 • Nemzeti italuk a rum, de ezt nem magában, hanem más italokkal/üdítőkkel keverve isszák

A hajó Montego Bay városában kötött ki, a sziget északnyugati részén. Innen indultunk útnak egy jeeppel. Képkivágás

Az első állomás egy kilátópont volt, ahol a magasból láthattunk Montego Bay városát, az öblöt, a kikötőt. Már az oda vezető úton is feltűnt, milyen szép a sziget növényvilága, bár ekkor még leginkább csak ember alkotta területeken jártunk. Kis időt eltöltöttünk itt és gyönyörködtünk a tájban, majd továbbindultunk, helyi idegenvezetőink pedig gondoskodtak a jó hangulatról és megkóstolhattunk a híres jamaicai rumot.

A következő állomás egy templom volt, amit csak 1846-ban alakítottak templommá, előtte ugyanis rabszolgák számára fenntartott kórház volt. A templom egy dombon állt, a domb alján egy iskola is működött.

Útközben áthaladtunk több településen is, leginkább kis falvakon, így ha csak rövid ideig is, de láthattunk az út szélén nyüzsgő embereket, a kis élelmiszerbolt tornácán üldögélő eladókat.

Ezután a dzsungel felé vettük az irányt, ahová hosszú földutak, pálmafás ösvények vezettek, és itt látszott igazán Jamaica elképesztő, gazdag növényvilága. A közelben láthattunk még gyarmati időkből visszamaradt, félig lerombolt romokat, amikre már ránőttek a fák – egészen olyan volt néha, mintha az Indiana Jones-ban lennénk.

Mivel ilyen rövid idő állt rendelkezésünkre, jó volt átfogóan kapni egy képet a szigetnek ezen tartományáról – látni a gyönyörű természetet egy dzsungel közepén vagy a meseszép kilátást egy hegyről, ugyanakkor látni a településeket, a gyerekeket akik az utcán játszanak, vagy az autóban vezetés közben füvező, reggae-t hallgató rasztát – ami akármennyire is sztereotipikusnak tűnik, tényleg egy jelenség.

Ha lenne lehetőségem hosszabb időt tölteni Jamaicán, biztos, hogy nem hagynám ki ezeket a programokat:

 • túra a Croydon ültetvényeken – talán a fentiekből már kiderülhetett, hogy odáig vagyok a trópusi növényvilágért, ez ötvözve az ültetvényekkel, a helyiek által termelt gyümölcsök megismerésével nagy élmény lehet
 • Bob Marley múzeum – ahol megnézhetjük a legismertebb reggae zenész egykori házát
 • Dunn’s river falls – Jamaica egyik leghíresebb természeti látványossága, egy teraszos vízesés, amire fel is lehet mászni
 • Rose Hall birtok – ez egy történelmi jelentőséggel bíró ültetvényház, a birtokról gyönyörű kilátás nyílik a tengerre
 • Blue Hole (Ocho Rios) – egy gyönyörű természeti képződmény az esőerdő mélyén
 • Ha pedig tengerpart, akkor Seven Mile beach

img_6176

Sok érdekességet tartogat még ez a sziget, ez épp csak egy kis ízelítő volt, de pont elég arra, hogy biztosan visszavágyjunk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s