A Karib-tenger gyöngyszemei II. – KAJMÁN-SZIGETEK

Jamaica után (amiről itt olvashattok) a Kajmán-szigeteken kötöttünk ki, pontosabban Grand Cayman-on, ami a három szigetből álló szigetcsoport legnagyobbika. Ennek ellenére ez a sziget is nagyon kicsi, csupán 196 km2, alig észrevehető a térképen. Kubától délre, Jamaicától nyugatra találhatjuk a szigetcsoportot, ami a brit tengerentúli területekhez tartozik. Az ország nevét az őshonos krokodilfajtáról kapta Sir Francis Drake-nek köszönhetően.

Talán ami a legtöbb embernek eszébe jut a Kajmán-szigetekről az az, hogy egy adóparadicsom, offshore cégalapítás népszerű helyszíne. Ennek is köszönhető, hogy az ország igen fejlett és gazdag, teljesen más élmény, mint Jamaica.

Ahogy kisétáltunk a kikötőből George Town – a főváros – utcáira, az volt az első benyomásunk, hogy minden annyira rendezett, tiszta, kiépített. Érdekes volt látni a kontrasztot Jamaica és Grand Cayman között – milyen közel vannak egymáshoz, és mégis, mennyire mások.

 

A Kajmán-szigeteken mindenképpen tengerparti programot szerettünk volna, hiszen gyönyörűek a partszakaszok, valamint az egyik leghíresebb látnivaló a Stingray City – amiről mindjárt részletesen is olvashattok – , így ezzel szerettük volna összekötni a többi látnivalót. Ezért foglaltunk egy helyi társaság által szervezett katamarános kirándulást.

Először az óceánjárók kikötőjéből átutaztunk egy másik, kisebb kikötőbe, ahol a katamaránok vártak minket.

img_9843

Ezalatt nézelődhettünk kicsit a szárazföldön is, láthattunk a meseszép utcákat, házakat. A katamaránra felszállva körülbelül 30-45 percig utaztunk a tengeren első állomásunkig, miközben láthattuk a kék ezer árnyalatát. Annyira gyönyörű volt a víz, mintha egy álom lett volna.

 

Végül elérkeztünk egy korallzátonyig, ahol sznorkelezés lett volna a program, viszont annyira nagy hullámok voltak, hogy nem volt alkalmas a hely a búvárkodásra, ezért elindultunk keresni egy csendesebb szakaszt – és nagyon bíztam benne, hogy találunk, hiszen csodálatos itt az élővilág. Kis idő után találtunk is egy alkalmas helyet, csobbantunk a vízbe, és ahogy lenéztünk a tenger fenekére, egyszerűen elképesztő volt a látvány: gyönyörű színes korallokat láttunk, halak úszkáltak mellettünk, sőt, hatalmas ráják is – ami először elég ijesztő volt, de mivel tudtam, hogy a sziget a rájákkal való barátkozásról híres, nem volt mitől félni. Nagyon nagy élmény volt ilyen közelről látni ezt a csodás állat- és növényvilágot.

Ezután tovább indultunk a fő attrakcióhoz – amit már korábban is említettem – Singray City-hez. Ez egy sekélyebb homokpad jó néhány kilométerre a parttól, ahol számtalan barátságos rája úszkál. Régen az ott állomásozó halászok etették az állatokat, így szoktak oda és ezért nem tekintenek ellenségként az emberre. Beleúsznak az ember ölébe, meg is simogathatjuk őket, és ami fontos, hogy nincsenek fogságban tartva, ez a természetes élőhelyük, ahonnan bármikor elúszhatnak.

img_6572

Tovább indultunk és kikötöttünk egy partszakasznál, ahol pedig tengeri csillagokat láthattunk igen közelről. Ők is és maga a part is, a növényvilág is nagyon szép volt. Itt  is eltöltöttünk kis időt, majd elindultunk vissza a kikötőbe.

 

Ide utazóknak ez a program kihagyhatatlan, de számtalan gyönyörű stand van még a szigeten, köztük a Seven Mile Beach, amit a legszebbnek mondanak, és érdekes módon ugyanaz a neve, mint Jamaicán.

A szigetet egyébként először Las Tortugas-nak nevezte el Kolumbusz a sok ott élő teknős miatt. Aki erre is kíváncsi, az ellátogathat a Cayman Turtle Centre nevű teknősfarmra. Valamint érdekes lehet még megnézni II. Erzsébet botanikus kertjét, felfedezni George Town-t, vagy a Pokol nevű kis városkát, ami nem is olyan pokoli, csak egy természeti képződmény miatt kapta a nevét.

A Kajmán-szigetekre utazni szintén télen vagy kora tavasszal a legjobb időjárás szempontjából, ez a főszezon is. Viszont a március és június közti időszak is alkalmas az utazásra és jóval olcsóbb is. Ezt követően jön az esős évszak és a hurrikán szezon egészen október/novemberig. Budapestről általában elég drága ide a repjegy, de több hajótársaság útvonala is érinti a szigetet, úgyhogy egy hajóút keretein belül érdemes lehet beiktatni, vagy akár egy Miami nyaralás során néhány napra átrepülni a szigetre.

img_8513

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s