Karácsonyi vásárok nyomában – BRUGGE, Belgium

img_0010Azon gondolkodtam hogy a tél közeledtével és a karácsonyi időszak beköszöntével az ember utazás után leselkedve vagy olyan városokat kutat fel, ahol hangulatos karácsonyi vásárok vannak, vagy valami melegebb célpontot választ, bár ezt már inkább az ünnepek utáni időszakra. Később ehhez is készülök egy remek úticéllal, most viszont a karácsony közelebb van, úgyhogy lássunk egy szuper hangulatos kis városkát Belgiumban: Brugge.

És ha már Belgium. Brugge meglátogatása előtt kétszer jártam az országban, mindkétszer nagy reményekkel – egyszer Brüsszelben, majd Antwerpenben. Igazán egyik város sem nyerte el tetszésem, bár úgy gondolom Brüsszelt, mint az Európai Unió székhelyét egyszer látni kell.

Ezek után Brugge városával voltak fenntartásaim, hogy lehet ez is csalódás lesz a csodás képek után, de abszolút nem, sőt, még varázslatosabb volt, mint gondoltam. A kis középkori óváros visszarepít az időbe, az utcákat átszelő csatornáktól pedig még hangulatosabb az egész. Nem csoda, hogy az UNESCO világörökség része. Ami pedig ráadás volt, hogy éppen az adventi időszak alatt voltunk itt, amikor minden város kicsit meghittebb. Úgyhogy erre az időszakra kifejezettem ajánlom, remek úticél. A tél kicsit enyhébb Belgiumban, mint nálunk, ha viszont mégis inkább nyáron utaznánk ide, akkor jobb felkészülni az esőre, ami elég gyakori ebben a régióban.

Brüsszelből vonattal és busszal is eljuthatunk Brugge-be, a vonatállomástól pedig gyalog közel van az óváros, csodás kis utcák vezetnek a látványosságokhoz.

Útközben valószínűleg bele fogunk botlani a Szent-János kórházba, ami a város legrégebbi épülete a 12. századból.

IMG_5352

Tovább haladva látni fogjuk Brugge meseszerű csatornarendszerét , ami a középkori házakkal együtt igazán különleges látványt nyújt.

Brugge-ben járva mindenképp nézzük meg a Szabadság palotát is, ami mesés homlokzatáról híres,

img_5355

valamint a Miasszonyunk templomot se hagyjuk ki ami amellett hogy bámulatos, híres műkincsek is fellelhetők itt.

img_0159

Látogassunk el a Burg térre és nézzük meg a Szent Vér-bazilikát, ami a Világörökség része és ahol a legendák szerint Jézus vérét őrzik.

Kihagyhatatlan még a főtér azaz a Grote Markt, mézeskalácsszerű házikóival, valamint ez a karácsonyi vásár helyszíne is, ahol ilyenkor egy nagy korcsolyapálya is áll. Igyunk egy finom puncsot, vesszünk el a vásárban, ami a karácsonyi zenétől még hangulatosabb.

A várost egyébként tényleg teljesen átjárta az ünnepi hangulat, időnként tematikus felvonulások voltak, az utcán sétálva pedig zenélő mikulásokba botlottunk, de még a lovak is ünnephez illően voltak “felöltöztetve”.

Belgium a csokoládéról híres, úgyhogy muszáj volt bemennünk egy kis üzletbe ahol mindenféle finomsággal találkozhattunk, természetesen ez is karácsonyhoz illően.

És ami még kihagyhatatlan Belgiumban, az a kagyló sült krumplival. Imádtuk!

img_0188.jpg

Ha valaki lelkesedik a történelem iránt és szereti  bejárni ezeket a régi, történetekkel és legendákkal átszőtt helyeket, az biztosan imádni fogja ezt a várost. Akit pedig ez annyira nem nyűgöz le, valószínűleg az is megtalálja itt a helyét, már csak a város hangulata, az ételek, kis üzletek és a karácsonyi vásár miatt is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s