Kükládok II. – SANTORINI, Görögország

A Kükládok Görögország szigetcsoportjainak egyike, ahol talán a két legnépszerűbb sziget Mykonos és Santorini. Mykonoson már jártam pár éve, az erről készült bejegyzést itt olvashatjátok. Ezúttal pedig Santorinit fedeztük fel, erről hoztam most egy beszámolót, aminek a végén egy összehasonlítást is találhattok a két szigetről.

Santorini kialakulása

Nem lehet elmenni amellett, hogy hogyan is alakult ki ez a szigetcsoport, hiszen az érdekes tájkép, a kaldera, a már-már fekete homokos tengerpartok mind egy hatalmas vulkáni robbanásra vezethetők vissza, ami több, mint 3500 évvel ezelőtt történt. A robbanás elpusztította a környező településeket, civilizációk összeomlásához vezetett, sőt, egyes teóriák szerint Atlantisz legendáját is erre alapozzák.

Miért olyan népszerű Santorini?

Ez a vulkanikus sziget a maga fehér épületeivel, kék kupoláival és a kalderára nyíló csodás kilátással pontosan az a hely, ami visszaköszön a görög képeslapokról. Az eddig elitnek számító célpont az utóbbi években nagyon felkapott lett – sokak szerint túlhypeolt, szerintem viszont abszolút érthető az emberek rajongása: én úgy gondolom, ez tényleg a világ egyik legszebb, legkülönlegesebb helye, szemet gyönyörködtető panorámával. Ahogy látom, itthon idén lett igazán népszerű választás ez a sziget, köszönhetően a Wizz pár ezres ajánlatainak, viszont talán valamennyire ellensúlyozta a nagy tömeget a covid, hiszen mégsem utaznak még annyian külföldre, mint előtte. Az egyik leggyakoribb kritika, amit emlegetnek Santorini kapcsán, hogy az elképesztő tömegnyomor a szűk kis utcákon teljesen elrontja az élményt, nekünk viszont sikerült úgy választani helyeket és programokat, hogy ebből túl sokat nem érzékeltünk – erről kicsit lentebb bővebben is írok.

Hol érdemes megszállni?

Santorinin alapvetően a pénztárcánk szabja meg, hogy melyik környéken foglalunk szállást. Fíra és Oia (ejtsd: Íá) városában vannak a legdrágább szállások – nem véletlen: innen nyílik kilátás a kalderára, itt találjuk az ismert épületeket, utcákat. Mivel ezek a városok a sziget nyugati és északnyugati részén vannak, innen a legszebb a naplemente, illetve Fírában a legjobb az éjszakai élet és közlekedés szempontjából is egy központi helyről beszélünk.
Ha egy igazán pénztárcabarát szállást keresünk, akkor érdemes a sziget keleti és délkeleti oldalán nézelődni – Kamari és Perissa is sok jó szállást tartogat, illetve mivel nagyon kicsi a sziget, nem kell túl sokat utaznunk egyik városból a másikba.
Ha pedig az arany középutat szeretnénk megtalálni, el kell döntenünk, mi a preferencia. Mi mindenképp Fírában szerettünk volna megszállni, de nem aranyáron, így hajlandóak voltunk lemondani az extra ellátásról, a kalderára néző kilátásról és az infinity medencéről, ezért egy szerényebb, kisebb szállást választottunk.

Programok és helyajánló

Kapcsolódva a szállás témához, bár nem szerettünk volna luxushotelt foglalni, mégis úgy éreztük, a Santorini élmény nem teljes egy infinity medencés délután nélkül – hol máshol élvezhetnénk a nyári csobbanást egy ilyen panoráma mellett? Szinte szürreális az a látvány, ami elénk tárul. Ezért már a szállás foglalásakor eldöntöttük, hogy keresni fogunk egy pool lounge-t, vagy olyan helyet, ahol napi belépővel használhatjuk a medencét. Utóbbi sok helyen bevált módszer, viszont rá kellett jönnünk, hogy Santorinin ez nem működik – a hotelek kizárólag a vendégek számára tartják fenn a helyeket a medencénél. Két pool lounge-t találtam viszont a szigeten, ebből az egyik tetszett igazán, így nem volt kérdés, hogy ott foglalunk majd helyet. Ez egy étterem is egyben, de a medence csak akkor használható, ha fizetünk a napágyakért. Érdemes előre foglalni, mert nem sok hely van. Bár ennek is húzós ára van, mégis sokkal olcsóbb ez a megoldás, mint egy ilyen felszereltségű hotelt foglalni. Vagy 11 és 16 óra közötti, vagy 16 és 21 óra közötti időszakra tehetünk foglalást. Mi utóbbit választottuk, hogy innen nézhessük a naplementét (egyes számú opció a tömeg elkerülésére… 🙂 ). A hely varázslatos volt, de beszéljenek inkább a képek:

📍Le Moustache Caldera Pool Lounge & Restaurant 

Mi ezzel ki is merítettük a pihenést és az időnk többi részét Fíra és Oia felfedezése között osztottuk meg. Meglátogattuk Fíra egyik ikonikus helyét, a Szűz Mária Katolikus Templomot, amit a köznyelvben csak úgy emlegetnek: Three Bells of Fira (Fíra három harangja). A hely a nevében is említett három harangról, kék kupoláról és csodás kilátásról ismert.

📍Three Bells of Fira  

Az ide vezető út közben (már ha Fíra délebbi részéről indulunk), láthatjuk a hosszú lépcsősort, ami a régi kikötőbe vezet és itt egy felvonót is találunk, amit ki lehet próbálni, ha szeretnénk lemenni a partra. Illetve lépten-nyomon szép helyekre bukkantunk és felfedezhettük Fíra kis eldugott utcáit, ez már önmagában is egy élmény volt.

Santorini népszerű úticél az óceánjárók menetrendjében is, ez napi több ezer turistát jelent a szigeten.

Fírában rengeteg jó étterem, kávézó, gyros bár van. Bár sok helyen elég magasak az árak, találtunk néhányat, ami a kedvencünk lett:

Ha brunch, akkor Kaliya. Egyszerűen imádtuk ezt a helyet – gyönyörű környezet, isteni reggeli.

📍Kaliya Reimagined Food & Drinks, Fíra

Ebédre általában gyrost választottunk, teljesen odáig voltunk a helyi ízekért. Kedvencünk a Yogi-Gyro volt, ami a főtéren van (érdemes egyébként ide is elmenni, szuper szuvenír boltok is vannak itt). Csupán pár euróért nagyon finomakat ehetünk itt, isteni a tzatziki és vega ételekből is van választék, ha valaki inkább azt preferálja.

Vacsoráink során több helyet is kipróbáltunk, de a kedvencünk a Vanilia Restaurant volt. Tetszett az étlap, finomak az ételek, nagyon jó a saját boruk, az emeletről szuper kilátás nyílik a kalderára és árban sokkal jobb mint a többi étterem a környéken.

📍Vanilia Restaurant, Fíra

Fíra utcáin éjszaka is nagy nyüzsgés van, sok jó bár van és néhány szórakozóhely is, viszont esetünkben sajnos a covid miatt táncolni nem lehetett, csak az asztaloknál ülve fogyasztani. Koo Club, Murphy’s Bar és aestas bar néhány azok közül, amiket mi szerettünk.

És visszatérve a naplementékhez, amik tényleg varázslatosak Santorinin, ha szeretnénk elkerülni a tömeget, ne maradjunk az utcán, mert tényleg millióan vannak olyankor mindenhol, inkább keressünk egy helyet ahová beülhetünk, a legtöbb étterem és bár teraszáról csodás a kilátás. Viszont fontos, hogy foglaljunk előre, mert olyankor lehetetlen lesz bárhol is asztalt találni.

Egyébként Oia az a hely, ahonnan a legtöbben szeretnék látni a naplementét, hiszen ott a csodás színek párosulnak az ikonikus, képeslapokról ismert helyszínekkel – viszont emiatt sokkal nagyobb tömeg is van ott. Mi Fírában maradtunk végig, őszintén szólva nem gondolom, hogy ott kevésbé lett volna szép, és cserébe nem is kellett olyan nagy tömeggel megküzdenünk. Ezt olvasva úgy tűnhet, hogy indokolatlanul sok szót ejtek a naplementéről, de tényleg gyönyörű pillanatokban lehet részünk, nem hiába világhírű. 🙂

De ha már Oiáról esett szó, itt az ideje, hogy Fíra után ezt a várost is jobban szemügyre vegyük. Megérkezve a városba a Panagia Platsani Templom és az előtte álló tér fogadott minket.

📍Panagia Platsani Templom, Oia

Miután itt szétnéztünk, elindultunk Oia szűk kis utcácskáin, hogy felfedezzük a fotókról már jól ismert helyeket majd hagytuk, hogy egyszerűen csak magával ragadjon minket ez a kis város. Nem volt különösebb tervünk, itt bőven el lehet tölteni fél napot csak azzal, hogy sétálunk, nézelődünk, eszünk egy fagyit, bemegyünk néhány üzletbe (Fírában és Oiában is gyönyörű ékszerüzleteket láttam, ruhaüzletek is nagyon jók vannak és a szuvenírboltok is szuperek).

📍Oia

Biztos vagyok benne, hogy legtöbbünknek ismerősek ezek a helyek képekről – élőben pedig még bámulatosabb a látvány, ezt egyszer tényleg látni kell.

Oia szépsége ellenére egyébként Fíra városa nekem szimpatikusabb volt, valahogy barátságosabbnak éreztem, jobban megfogott a hangulata, ezért ott sokkal több időt is töltöttünk végül.

További programlehetőségek

Aki kicsit kirándulna, az ellátogathat a híres Red Beachre, ami a parton lévő vörös homokről és az azt körülvevő vörös sziklákról kapta a nevét. El lehet menni vulkántúrákra is, melynek során hajóval visznek a kalderában fekvő szigetekre. Ezekre a kirándulásokra a helyszínen be lehet fizetni, több kirándulásszervező céget is láttam az utcákon. Aki strandolásra vágyna, annak a keleti oldalt érdemes felkeresni (Kamari beach, Perissa beach, Perivolos beach). Viszont érdemes tudni, hogy Santorini nem a szép tengerpartjairól híres, mivel egy vulkáni szigetről beszélünk, a legtöbb helyen sötét homokkal, kavicsos partokkal fogunk találkozni. Jó program lehet még quadot bérelni és azzal bejárni a szigetet. Autót nem választanék, nagyon szűkösek az utcák, nehéz parkolót találni és sok helyre nem is tudunk behajtani.

Hasznos tudnivalók

Mi főszezonban, augusztusban voltunk Santorinin. Általában elég szeles az idő, így nekünk nem is volt elviselhetetlen a meleg.
Aki szintén Fírában foglal szállást, az a reptértől busszal tud eljutni a városba, kb. 20 perc volt az út és kevesebb mint 2 euró a jegy (óránként járnak buszok). Oiába is el tudunk jutni busszal Fírából, hasonló áron és szintén kb. 20 perces útra számítsunk – fél óránként járnak a buszok.
A városokon belül gyalog el tudunk jutni mindenhova, nincsenek nagy távolságok. Viszont érdemes felkészülni arra, hogy sok az emelkedő, lejtő, lépcső, mindenhol macskaköves, szűk utcákat találunk.
Inkább érdekesség, mint hasznos tudnivaló: Santorini híres borairól, úgyhogy itt járva mindenképp érdemes megkóstolni a santorini Assyrtikot. A jellegzetes ízt a vulkáni kőzetnek tulajdonítják és ami még érdekes, hogy a tőkéket kosárformába fonják, ugyanis ez megvédi a szőlőt a nagy széltől, forróságtól és segít megtartani a reggeli párát.
Ami az utazás időpontját illetni, késő tavaszt és kora őszt tartják a legjobb időszaknak, hiszen még jó az idő de nincsenek olyan sokan. Nyáron rengetegen vannak és túl meleg van, bár nekünk szerencsénk volt az idővel, kánikula helyett inkább kellemes meleg volt.

Mykonos vagy Santorini?

Mivel mindkét helyen jártam, magam is elgondolkodtam, hogy hova mennék vissza szívesebben. Idén mindkét helyre voltak nagyon olcsó repjegyek, úgyhogy adott a kérdés – melyiket válasszuk?

Árak: mindkét sziget drága, nincs mit szépíteni, viszont meg lehet találni azokat a helyeket, amik a pénztárcánknak megfelelők. Szállások tekintetében mindkét szigeten a csillagos ég a határ, elképesztően drága luxushoteleket találunk a központi helyeken, viszont Santorinin alacsonyabb árkategóriában sokkal nagyobb a választék, mint Mykonoson – legalábbis az elmúlt 1-2 év tapasztalatai alapján.

A tengerpartok szerelmeseinek: aki szép partokat keres és a nyaralása nagy részét ott szereti tölteni, az Mykonost válassza, ott sok-sok szép tengerpartot találunk kristálytiszta vízzel, szép homokkal. Santorinin ez kevésbé jellemző. Viszont Mykonoson elég drágák a beach clubbok: napágyat, esernyőt bérelni és enni-inni sem lesz olcsó. Akinek ez az elsődleges szempont, annak én inkább egy másik szigetet javasolnék, mint pl. Paros vagy Naxos, hiszen ezek sokkal olcsóbbak mint Mykonos és kevesebb a turista.

Sziget szépsége: Ami a látványt, a városok szépségét és a panorámát illeti, Santorini a nyerő. Bár Mykonos utcái is varázslatosak, a messze híres Santorini tájjal nehéz versenyezni.

Szórakozás/éjszakai élet: Egyértelműen Mykonos a bulisziget. Felejthetetlen bulik vannak a sziget minden pontján. Santorini nyugodtabb, romantikusabb, de ezért ott is van szórakozási lehetőség.

Alapvetően egyébként mindkét szigetet pároknak és baráti társaságoknak ajánlom, nem mondanám családias vagy gyerekbarát helynek egyiket sem. Én Mykonost és Santorinit is imádtam, gyönyörű helyek, ahová bármikor visszamennék és szerintem méltán olyan népszerűek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s