MALDÍV-SZIGETEK II. – A maldív valóság: Malé

Miután olvashattok néhány általános tudnivalóról és érdekességről a Maldív-szigetek kapcsán, itt az ideje, hogy egy lakott szigettel is megismerkedjünk. Íme a főváros: Malé. Ha inkább az általunk meglátogatott resort szigetről, Sun Islandről olvasnál, itt megteheted.

Lakott sziget ugyan, viszont nem az, amit az utazók végső úticélként szoktak választani, hiszen ez inkább egy zsúfolt város, mintsem szép tengerpartokkal teli, nyugodt kis sziget. Így itt leginkább csak az átszállás miatt tartózkodnak ideiglenesen a turisták, ahogy mi is tettük – arra viszont nagyon jó volt, hogy kicsit láthassuk a maldív valóságot.

Érdekes egyébként jobban szemügyre venni a főváros környékét. Malé egy nagyon pici szigeten fekszik, viszont itt lakik az ország teljes lakosságának majdnem fele, közel 150ezer fő. Ez egy rendkívül zsúfolt város, és ugye a tengerszint növekedése is veszélyezteti, éppen ezért épült mellette egy mesterséges sziget, amit Hulhumalénak hívnak. A két sziget között pedig a reptér van.

Malé a reptérről komppal közelíthető meg, ezek elég gyakran járnak oda-vissza. Volt velünk egy helyi guide, ő vitt minket körbe a szigeten és sok érdekességet mesélt. Ha Sun Islandről érkeztek, számotokra is fel fogják ajánlani a túrát ha később megy a gépetek, ez ingyenes, csupán borravalót illik adni a végén. (Nem csoportos túra, csak ti és az idegenvezető).

Maléban rövid látogatásunk alatt annyi mecsetet láttunk, mint kevés más helyen. Kezdtük a 17. században épült Hukuru Miskiy, vagy más néven Friday Mosque-kal, amit magyarul még nem igazán hallottam “Péntek mecsetnek” emlegetni, de tulajdonképpen ez lenne a megfelelője. Ez a korallkőből épült hely egyike az ország azon kulturális és építészeti különlegességeinek, melyek az UNESCO világörökség részévé lettek nyilvánítva. A faragott korallkövek és a mecsetekben megjelenő lakozott faberakások kombinációja a világon sehol máshol nem lelhető fel. A korallok feldolgozása során használt technika már nem létezik, a korallbányászat pedig már tiltva van, így hasonló már a jövőben sem fog készülni.

Fotók: 1-3: Friday Mosque, Male 4: Friday Mosque Minaret, Male

Fotók: Friday Mosque, Male. Forrás: https://coralstonemosques.com/

Pár lépésre innen található a Grand Friday Mosque, ami egy újabb mecset – kevesebb, mint 40 éve épült. Kis érdekesség: a hely hivatalos neve Masjid-al-Sultan Muhammad Thakurufaanu Al Auzam, helyi, divehi írással މަސްޖިދުއައްސުލްޠާނު މުޙައްމަދު ތަކުރުފާނުލް އަޢުޡަމް. Úgyhogy ha nem ismernétek fel az épületet, ezt majd láthatjátok kiírva és máris egyértelmű lesz 🙂 Viccet félretéve, nehéz lenne bármivel is összetéveszteni, a vakítóan fehér épület és a hatalmas arany kupola nem sok helyen jellemző a városban. Sajnos nem mindent sikerült jó minőségben megörökítenem, úgyhogy néhány fotó nem a sajátom lesz.

Fotó: Grand Friday Mosque, Male. Forrás: https://lonelyplanet.com/maldives/male/attractions

Egy másik, igen feltűnő épület a King Salman Mosque, ami még építés alatt áll, de ha elkészül, az ország legnagyobb mecsetje lesz a maga 6000 férőhelyével. Az ország függetlenségének 50. évfordulójára való megemlékezés céljából kezdték el építeni és idén kellett volna átadniuk, de kicsit megcsúsztak a munkálatokkal. A kék épületet már a komppal való utazás alatt is ki lehet szúrni.

Kívülről megnéztük még a Medhu Ziyaaraiy síremléket, ami egy marokkói tudós tiszteletére épült, állítólag neki köszönhető az Iszlám megjelenése a szigeteken. Sétáltunk a Republic téren, láttuk a kormányépületeket, a parti őrség flottáját, az elnök yachtját és saját kikötőjét.

Elmentünk még a piacra, ahol gyümölcsöket, zöldségeket és halat árultak. Az első kép, ami itt fogadott az volt, hogy az egyik árus feldobta a lábát az asztalra a gyümölcsök mellé és kényelembe helyezte magát – ezen után annyira nem jött meg a kedvünk ahhoz, hogy itt bármit is vegyünk 😀

Az idegenvezetőnk elvitt minket néhány turistacsapdába is: egy drágább étterembe és szuvenírboltba. Tudtuk, mire megy ki a játék, de inkább nem ellenkeztünk, mivel teljesen spontán jött ez a látogatás magunk sem tudtunk jobb helyeket. Egyébként jó volt az étterem, helyi viszonyokhoz képest meglepően tiszta és új. Az ételek is finomak voltak, nagy volt a választék és helyi specialitásokat is kóstolhattunk. Nekünk a resort szigeten annyira nem ízlett a maldív konyha, úgyhogy itt inkább thai és indiai ételeket választottunk.

📍 Gourmet Étterem, Malé

Egyébként Malé utcáin az az igazi ázsiai kaotikus helyzet uralkodik, millió robogó, mindenki össze-vissza megy a kereszteződésekben, mi pedig rohanva próbáltunk átmenni az út egyik végéről a másikra, hogy nehogy elüssenek.

Összességében nem mondanám, hogy Malé egy szép város – koszos, kaotikus és zsúfolt. De örülök, hogy láthattuk. 🙂 Aki kíváncsi a maldív valóságra, annak megér egy pár órás látogatást. Ha viszont csak azért érkeztek a fővárosba, mert muszáj megszállnotok egy éjszakára a csatlakozás miatt, akkor inkább Hulhumalét ajánlom.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s