IZLAND, a tűz és a jég országa II. – Tudnivalók

Bár sok utazás során van WOW érzésem, Izland mindenképp az egyik legkiemelkedőbb utazási élményem lett, csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. Csupán néhány napot tudtunk itt tölteni, de rengeteg élménnyel gazdagodtunk és nagyon sok szép helyet láttunk – erről, illetve a programtervről, szállásokról, vendéglőkről az előző posztban olvashatsz. Ebben a részben pedig minden egyéb tudnivalóról írok, beleértve a beutazást, időjárást árakat, közlekedést.

I. Beutazás & tudnivalók

(2022. áprilisi információk)

Mint legtöbbször, most is Wizzair-rel utaztunk, hiszen egy ideje már van közvetlen járata Budapest és Reykjavík között. Az utazási idő elég hosszú európai viszonylatban, közel négy óra. Jelenleg heti 2x van járat a két főváros között és bár az árak gyakran magasabbak ezen az útvonalon, érdemes figyelni a jegyeket, mert ki lehet fogni olcsóbb ajánlatokat 2-3 hónappal az utazás előtt (a 20-30ezres retúr jegyek már nagyon jónak számítanak).

Izlandon nem sokkal az utazásunk előtt minden covidra érvényes korlátozást eltöröltek. Sem oltás, sem teszt, sem maszk nem volt szükséges a belépéshez, kint tartózkodáshoz, de még a repülőn sem. Ennek ellenére érdemes figyelni a Konzuli Szolgálat oldalát, hogy változás esetén képben legyünk a legfrissebb információkkal.

Bár Izland nem tagja az EU-nak, az EGT-nek és a Schengeni övezetnek igen, így elég egy személyi az utazáshoz és használhatjuk a mobil adatforgalmunkat az országban.

Valutájuk az Izlandi Korona (ISK), ami kb. 2,7 forintnak felel meg. Őszintén szólva az utazásunk alatt mi egyszer sem használtunk készpénzt, az utolsó utcai hot-dogos bódéban is elfogadták a kártyát.

II. Mikor érdemes utazni?

Izlandot az év bármely időszakában meglátogathatod, viszont nem mindegy, hogy mi az utazásod célja, mire vagy igazán kíváncsi, melyik arcát szeretnéd látni az országnak.

Nyár: Izlandon a nyár a főszezon. Ilyenkor sokkal kellemesebb a hőmérséklet (10-20 fok között), gazdagabb az élővilág, amivel találkozhatsz (láthatsz lundákat, bálnákat) és a sziget azon részeit is felfedezheted, amik az év többi részében nem megközelíthetők (pl. a Felföld). Valamint, mivel nyáron még éjszaka is világos van, sokkal több időnk van az egyes helyek meglátogatására. Viszont számíts arra, hogy még drágább lesz minden, sok lesz a turista, sarki fényt pedig biztosan nem fogsz látni, ahogyan jégbarlangokat sem. Én nagyon szeretnék egyszer nyáron visszamenni Izlandra, hogy láthassam a zöldellő tájat, hogy elmenjünk bálnalesre és hogy a sziget északi részét is megközelítsük.

Tél: Télen a legtöbben azért utaznak Izlandra, hogy sarki fényre vadásszanak, hiszen ilyenkor a nap jelentős részében sötét van és jó esélyek vannak arra, hogy láthassuk az Aurora Borealist. A jégbarlangok nagy része szintén csak télen látogatható. Viszont annyira rövidek a nappalok, hogy alig van időnk ilyenkor a látnivalókra. (Főleg november vége és január eleje között rendkívül rövidek). Arról nem beszélve, hogy a telek gyakran viharosak, kiszámíthatatlanok, gyakoriak az útlezárások és ez teljesen felülírhatja a terveinket. Az idei télre ez különösen jellemző volt.

Ősz és tavasz: Bár Izlandon nincs ősz és tavasz, ezek a hónapok mégis mások, mint a nyáriak, vagy téliek. Ugyan az időjárás kiszámíthatatlan, a nagy téli viharok és útlezárások már kevésbé jellemzőek. Az árak jóval alacsonyabbak, kevesebb a turista, jó esélyeink vannak sarki fényre (április közepétől ez már nem jellemző, de szeptember, október, március és április első két hete még jó esélyeket tartogat). Mi ezért választottuk az áprilist. Hosszúak voltak a nappalok, de még volt esély sarki fényre; már nem tartottam a nagy viharoktól és útlezárástól, és valamennyire érezhetően holtszezon volt, amikor mi utaztunk, nem volt olyan sok turista. A jégbarlangok is látogathatók még ilyenkor.


Fun fact: Izlandon nincs télapó, helyette 13 “Yule Lads” van, amit magyarul talán úgy lehetne fordítani, hogy karácsonyi csibészek. Ők visznek ajándékot a gyerekeknek (vagy a rosszaknak krumplit) 13 napon keresztül egészen december 24-ig.


III. Árak

Izland nagyon drága, de ezzel talán nem árulok el nagy titkot. Közepes költségvetéssel nekiindulva is érdemes napi 60ezer forint/fővel számolnunk (ebben minden benne van). A saját tapasztalataink is ezt igazolják, de egy nagyon jó oldalt is tudok ajánlani, amit gyakran segítségül hívok az utazások tervezésekor. A Budget your trip minden országhoz mutat kalkulációkat attól függően, hogy alacsony, közepes vagy magas költségvetéssel utazunk.

De nézzük, hogy mit is jelent adott esetben a közepes költségvetés. Szállások tekintetében azt, hogy viszonylag olcsóbb, de saját fürdőszobával rendelkező privát szobában tudunk megszállni egy kisebb hotelben/vendégházban, reggelivel együtt. Ebben a kalkulációban benne van az autóbérlés ára, naponta legalább 1x étkezés egy helyi étteremben/vendéglőben; a belépők (amikből azért nincs túl sok szerencsére); repülőjegy és minden egyéb költség. Ha valaki alacsony költségvetéssel szeretne utazni, az már kb. napi 30ezer forintból is megoldható, ez esetben autóbérlés helyett érdemes kirándulást lefoglalni (persze ez attól is függ, hogy hányan utazunk, 4 főnél már olcsóbb az autóbérlés); étterem helyett magunknak készíteni az ételeket és esetleg beérni egy hostellel privát szobás szállás helyett.

Az izlandiak valutája az izlandi korona. Egy korona kb. 2,7 forintnak felel meg. Annyira magasak az árak, hogy amit koronában láttunk kiírva, az általában pont jó lett volna forintban értelmezve…de sajnos azt még át kellett váltanunk. Úgyhogy aki kíváncsi az árakra, az ezzel kalkuláljon – minden kb. 2,5x annyi, mint itthon.

IV. Kiknek ajánlom?

Izland azoknak való, akik inkább az aktívabb utazást preferálják. Kíváncsi, felfedező típusok, kedvelik a természetet, a túrázást és nem riadnak vissza a hidegtől. Aki magára ismer, az biztosan imádni fogja ennek az utazásnak minden percét.

V. Közlekedés

Tulajdonképpen két opciónk van a sziget bejárásához és az előző posztban leírt látnivalók megtekintéséhez. Vagy autót bérlünk, vagy csoportos kirándulásokra fizetünk be. Utóbbinak az előnye, hogy van idegenvezetőnk, illetve ha ketten utazunk, lehet hogy valamivel olcsóbban kijön így az utazás. Ennek ellenére én határozottan az autóbérlést ajánlom, ez az egyetlen módja annak, hogy kötetlenül utazzunk és bárhova elmenjünk, ahová csak szeretnénk. Annyi időt tölthetünk az egyes helyeken, amennyit csak szeretnénk és a nagyobb turistacsoportokat is el tudjuk kerülni. Ha több, mint ketten utazunk, akkor árban is jobban fogunk kijönni.

Mi a Blue Car Rental-nál kölcsönöztünk, itt hitelkártya nélkül is autóhoz juthattok. Nagyon gyors és gördülékeny volt a felvétel és a leadás is. A reptér termináljától egy kis reptéri shuttle bus visz el az autókölcsönzőkhöz. Izlandon ajánlott 4×4-es autót bérelni (főleg ha nem nyáron utazunk), ugyanis az időjárás nagyon kiszámíthatatlan és vannak nehezebb terepek, sőt olyan utak is, ahová csak ilyen autóval engednek be.


Fun fact: Az izlandiak kultúráját átszövik a mitikus lények, sokan a mai napig hisznek létezésükben, legyen szó manókról, tündérekről vagy törpökről. Új utak építésénél figyelembe veszik, hogy az ne keresztezze a lakhelyüket. Arra is volt példa az elmúlt években, hogy emiatt állítottak le útépítési folyamatokat.


Ha még nem olvastad az első részt, ezen a linken találod a bejegyzést, mely a látnivalókról, programtervről, szállásokról szól. Ha pedig más kérdés is felmerülne, továbbra is tudtok nekem írni a Kontakt menüpontnál.

Hozzászólás