Egy nap Koszovóban

Macedóniai látogatásunk során az az ötletünk támadt, hogy össze kellene kötnünk az utazást Koszovóval. Egyedül viszont nem szerettünk volna nekivágni, ezért inkább kirándulások után nézelődtünk – és egy szuper lehetőséget találtunk.

Sőt, azt hiszem sikerült megtalálni a lehető legjobb programot Viatoron, amit nektek is bátran ajánlok, ITT találjátok. Bár nem volt olyan olcsó, hiszen fejenként 60ezer forintba került ez az egy napos kirándulás, szerintem megérte. Ez egy privát út volt, amin csak mi ketten vettünk részt. Egy sofőr értünk jött a hotelünkhöz és rögtön Koszovó fővárosába, Pristinába indultunk. Itt találkoztunk az idegenvezetőnkkel, aki aztán egész nap velünk tartott. (Határátkeléshez itt is elég a személyi igazolvány.)

Először tehát a fővárosban néztünk szét, az idegenvezetőnk rendkívül felkészült volt, nagyon sok érdekességet mesélt az országról, a múltról, a háborúkról, arról, hogy milyenek a mindennapok.

Koszovóval kapcsolatban leginkább vitatott jogállásáról és Szerbiával való konfliktusairól lehet hallani, ezért voltak fenntartásaink. Ennek ellenére egy laza, nyüzsgő, jó hangulatú városban találtuk magunkat.


Érdekesség: Koszovó Európa legfiatalabb országa, 2008-ban lett kikiáltva függetlensége, ami a mai napig vitatott, hiszen nem minden ország ismeri el (pl. Kína, Spanyolország, Szlovákia, de természetesen Szerbia sem). Viszont nemcsak ebben az értelemben vehetjük Koszovót Európa legfiatalabb országának, hanem szó szerint is: népessége fele ugyanis 30 év alatti.


A város egyik fontos látványossága a NEWBORN emlékmű. A függetlenség kikiáltásakor állították fel és minden évben a függetlenség napján, azaz február 17-én új külsőt kap, valami fontos kezdeményezésre felhívva a figyelmet.


Érdekesség: Koszovóban albánok élnek, akik koszovói albánokként hivatkoznak magukra. Az országban három hivatalos nyelv van: albán, szerb és angol. Legtöbben az albánt beszélik, de már az angol is kötelezően tanulandó első osztálytól.


Megnéztük a Nemzeti Könyvtárat is, ami esztétikusnak nem igazán mondható, de annál érdekesebb. Bent járva megismerkedhettünk a filigrán ötvösmunkával.

Az 1998-99-es háborúban megerőszakolt közel 20 000 nő emlékére állították a Heroinat emlékművet, ami medálokból van kirakva. A nagyban megformált női arc megjelenik egyesével is minden medálon.

Amerika-imádat mindenhol: Koszovó függetlenségének kikiáltásakor az USA volt a legfőbb támogató, ennek tiszteletére több emlékmű is készült, mint például Bill Clinton szobra. De amerikai zászlót is több helyen megfigyelhetünk.


Érdekesség: Tudtad, hogy két világhírű énekesnő is innen származik? Dua Lipa és Rita Ora egyaránt koszovói albánok.


A főváros után az ország talán legszebb városa felé vettük az irányt, előtte azonban tettünk egy kis kitérőt egy Világörökségi helyszínnél. Az Istenszülő elszenderülése kolostor egy szerb ortodox kolostor, ami gazdagon díszített freskóiról híres. Mind építészetileg, mind képzőművészetileg kiemelkedő emlékhely.

Ezt követően pedig meg sem álltunk a festői Prizrenig. A történelmi város, régi középkori épületeivel, macskaköves utcáival és híres kőhídjával teljesen magával ragadott.

Ami viszont a legjobban tetszett a városban, az a vallási sokszínűség volt. Ritkán lát az ember három különböző egyházi épületet szinte egymás mellett, Prizrenben viszont az ortodox, a keresztény és az iszlám vallás hívői békésen élnek együtt. A Sinan pasa mecsetet belül is megnéztük, gyönyörű a belső tér és a kupola.

Az egykori Oszmán Birodalom egyébként nemcsak a mecsetet hagyta maga után, de egy török fürdőt is, ami ma már kulturális központként üzemel.

További érdekesség, hogy a katolikus templom udvarában Hunyadi János mellszobra van kiállítva, emlékezve az Oszmán Birodalom elleni harcban tanúsított összefogásra.

Ha megéheztetek a városnézés után, akkor muszáj kipróbálnotok a Tiffany éttermet. Itt lesz lehetőségetek megismerkedni a helyi gasztronómiával. Azóta is emlegetem azokat az ételeket, amiket ott kóstoltunk, azok az ízek valami elképesztőek voltak.

Az egyik étel amit láthattok a fotón (felül), az a Sarma – ezzel találkozhattatok már más balkáni vagy közel-keleti országban is. Tulajdonképpen olyan, mint a töltött káposzta, csak szőlőlevélbe tekerve.

A másik választásunk a Mantia volt (bal oldalon): a ropogós tészta darált hússal van megtöltve, a tetején tejföl van és így sütik össze az egészet.

Az abszolút kedvenc viszont a kép jobb oldalán látható fogás volt, a Tave Kosi. Ez egy bárányhúsból készült joghurtos egytálétel.

Összességében egy szuper napot töltöttünk Koszovóban, sokkal jobban tetszett az ország, mint amire számítottam. A nap végén visszatértünk Macedóniába és folytattuk tovább az ország felfedezését, amiről ITT olvashattok.

Hozzászólás