Hosszú hétvége LENGYELORSZÁGBAN

A környező országok szuper lehetőségeket kínálnak, ha csak pár napra tudunk elutazni, vagy ha nem szeretnénk repülőre ülni és olyan helyet keresünk, ami autóval sincs túl messze. Korábban már írtam egy bejegyzést arról, hogy Szlovéniában hogyan tölthetünk el egy hosszú hétvégét, ezúttal pedig Lengyelországból hoztam egy ajánlót.

Pontosabban Lengyelország déli régiójából, hiszen ez Magyarország keleti és északi részeitől csupán 4-5 óra autóútra található. Lássuk, milyen helyek jöhetnek szóba, ha szeretnénk tartalmasan eltölteni 3-4 napot a térségben.

  1. Krakkó

Lengyelország egyik legnagyobb városaként a nyüzsgő Krakkó ideális választás lehet a néhány napos utazásunk bázisának. A történelmi központ a város szíve, itt találjuk Európa egykori legnagyobb főterét, ami napjainkban UNESCO Világörökségi helyszín: Rynek Glówny. Ikonikus épületei a Mária-templom (Kościół Mariacki), mely különböző tornyaival igazán érdekes látványt nyújt; a Posztócsarnok (Sukiennice), ami a nemzetközi kereskedelem fontos helyszíne volt a 15. században, de itt találjuk még a nemzeti költő tiszteletére készült Adam Miczkiewicz-emlékművet és a Városháza-tornyot.

A főtér közelében van a Szent-Flórián utca és a Flórián kapu is. Az utcazenészek és a lovasszekerek teszik még elragadóbbá az egyébként is borzasztóan hangulatos városközpontot.

A Visztula kanyarulatában van a Wawel-hegy a Királyi Palotával és Székesegyházzal, amivel biztosan találkozni fogunk Krakkóban járva, ahogyan a Barbakán erődítménnyel is, az óváros másik oldalán. A városban ajánlom még a zsidónegyed, a Schindler gyár (ami a Schindler listája c. filmből ismerős lehet) meglátogatását, a város mellett pedig a Wieliczkai Sóbányát tudjuk megnézni – nekünk ide már nem volt időnk elmenni, amit nagyon sajnálok, mert ehhez foghatóval nem igazán találkoztam még.

Forrás: azutazo.hu

2. Auschwitz

Egy rendkívül szomorú, de annál fontosabb helyszín. Aki szeretné alaposan megismerni a múltat, az ne hagyja ki a koncentrációs táborok meglátogatását. Nagyon megviseli az embert, amit itt lát, de a társadalmi igazságtalanságon való elmélkedés fontos dolgokra ébreszt minket, ezért én ajánlom, hogy legalább egyszer elmenjünk Auschwitzba.

A helyszín kb. egy órányira van Krakkótól. Két tábor van: Auschwitz I. és Auschwitz II. (Birkenau). Van lehetőség önállóan, vagy idegenvezetővel belépni a táborokba, érdemes előre foglalni időpontot. A weboldalukon részletesen információt találtok a látogatás menetéről (sajnos magyarul nem elérhető az oldaluk).

3. Zakopane

Lengyelország déli régiójában járva kihagyhatatlan Zakopane meglátogatása, ami tulajdonképpen októbertől egészen májusig egy téli csodavilággá változik. Mi március legvégén voltunk, akkor még hatalmas hó volt. Nagyon hangulatos a város főutcája (Krupowki) a kis faházaival,itt van sok üzlet, étterem, utcai árusok és igazán jól esik betérni valahova egy meleg levesre (a káposztalevest, vagy lengyelül kwasnica-t ne hagyjátok ki!). Zakopane minden évszakban jó választás, hiszen télen síelni, nyáron pedig túrázni lehet a környéken.

A Gubalowka hegy meglátogatása az egyik legnépszerűbb program, télen és nyáron is látogatható. Siklóval tudunk felmenni a hegy tetejére, a kilátás a városra pedig csodálatos.

Egy másik gyönyörű hely a közelben Morskie Oko (Halas-tó), ezt viszont inkább a melegebb időszakban érdemes meglátogatni, hiszen a legközelebbi parkolóból is (Palenica Bialczanska) egy több, mint egy órás utat kell megtennünk gyalog. Bár a látványért szerintem megéri. 🙂

Forrás: karolinapatryk.com

És persze nem lehet észrevétlenül elmenni amellett, hogy a Lengyelországba vezető úton milyen gyönyörű látványban lehet részünk: íme a Magas-Tátra.


Érdekes tény Lengyelországról: napjainkban technikailag egyetlen olyan országgal sem határos, amivel 1990-ben még az volt. Köszönhető ez Németország egyesülésének, illetve Csehszlovákia és a Szovjetunió felbomlásának.


Lengyelország déli régiója tehát nagyon izgalmas helyeket tartogat számunkra, tökéletes választás egy hosszú hétvégére, legyen szó bármelyik évszakról – sőt, biztosan nagyon más élményekkel térünk haza attól függően, hogy mikorra tesszük az utazást. Hamarosan hozok még több ötletet a hosszú hétvégékre, hiszen idén több is vár ránk!

Hozzászólás