VALENCIA a Valènciaiaké

–  tudtad például, hogy saját nyelvük van? Valenciai nyelv, ami nagyjából ugyanaz, mint a katalán, de a kettőt persze nem szeretik egy lapon említeni.

Vagy azt, hogy tőlük származik a paella, amire nagyon büszkék?

Vagy hogy van egy eszméletlen fesztiváljuk, a Las Fallas, melynek során az egész város megőrül és érdekes felvonulásokat, hagyományos öltözékeket, tűzjátékokat láthatunk?

Nemrég lehetőségem adódott másodszorra is elutaznom ebbe a rendkívül színes városba, Valenciába. Mivel az első alkalommal, néhány éve csak egy napot tudtam itt tölteni, alig vártam, hogy most jobban felfedezzem. Utazásom apropója egy egyetemi konferencia volt, ennek ellenére szuperül kihasználtuk a szabadidőnket, sőt, ennek a konferenciának köszönhetően láttunk olyan helyeket és kóstoltunk olyan ételeket, amire egyébként valószínűleg nem került volna sor.

img_4807-1

Talán az előző írásaimból már kiderülhetett, hogy ami engem nagyon megfog egy-egy új városban járva, az az architektúra, illetve a gasztronómia – Valenciában pedig mindkettőt imádtam.

Az építészetnek nem vagyok nagy szakértője, de laikusként is imádom a különböző stílusú épületeket szemlélni, amik rengeteget elárulnak egy-egy hely történelméről, illetve megadják az adott város sajátos hangulatát. Nos, Valenciában ebből volt bőven, a legkülönbözőbb stílusokban.

Néha a 18. században éreztem magam, kicsivel később napjaink Kubájában, a futurisztikus épületek láttán pedig valahol a jövőben. Azt hiszen sosem láttam még olyan várost, ahol ennyi stílus keveredik. Elképesztő és egyben csodálatos.

Ami még számomra érdekes volt Valenciában, az az, hogy egy nagy park húzódik keresztül az egész városon, nagyjából ez határolja a belvárost. Korábban itt folyt a Túria folyó, azonban az 1957-es árvíz után úgy döntöttek, új mederbe terelik. A korábbi meder helyén először autópályát terveztek építeni, azonban a lakosság ragaszkodott ahhoz, hogy zöld övezet legyen a terület, így most itt található ez a hosszan elnyúló park, csodás növényzettel, amit láthatóan imádnak a helyiek, nagyon sokan sportoltak, sétáltak, ott töltötték az időt a kis kedvenceikkel.

franco_valencia
Tervek. Forrás: ojgaard.com

Valenciában is van egy nagy piac, a Mercado Central, ahol sok-sok finomságot találtunk, akárcsak Barcelonában a La Boqueriában. A finom ízekért ezt semmiképp ne hagyjuk ki!

A konferencián előadásunk helyszíne a mesés Szent Domonkos kolostor volt, amit volt lehetőségünk körbejárni és kapni egy kis idegenvezetést mielőtt miénk lett a főszerep. Megtisztelő volt egy ilyen történelmileg jelentős helyszínen tartani az előadásunkat és örültünk, hogy ennek köszönhetően felfedezhettük a városnak ezt az épületegyüttesét. Természetesen a tapas nem maradhatott el az este folyamán.

Szintén a konferencia keretein belül részesültünk olyan ebédben és vacsorában, amik nagyon jó hangulatban teltek és lehetőségünk adódott megkóstolni (sőt elkészíteni) néhány igazi spanyol ételt.

És ha már Valencia, itt aztán tényleg kihagyhatatlan a paella!

img_4843-1

A tengerpartra is elmentünk, ami elképesztően hosszú, széles, homokos és még október végén is sokan pihentek ott a jó időben. A tengerparti sétányt rengeteg pálmafa övezi, mi pedig élveztük, hogy októberben ilyen napos idő fogad minket.

És ezenkívül számos szuper helyet látogattunk még meg Valenciában, próbálva magunkba szívni a sok új információt. Így például megnéztünk egy eldugott kis teret a régi belvárosban, a Plaza Redonda-t, ami azért különleges, mert kör alakú; elmentünk  a Szent Miklós templomba, aminek megcsodálhattuk az elképesztő mennyezetét; láthattuk a bikaviadalok arénáját, a Plaza de Torrost, hatalmas fügefát, és még sorolhatnám mindazt a szuper helyet, amit láttunk.

Korábbi látogatásom alkalmával – pont jól kiegészítve az idei programokat – a városkapukat néztük meg (Torres de Serranos), az egyiknek fel is mentünk a tetejére, így a magasból is láthattuk a várost; valamint ellátogattunk a Művészetek és Tudományok városába és az ócenáriumba, amik szintén szuper programok lehetnek.

És néhány hasznos tudnivaló:

Valencia nagy területen fekszik. Ugyan a belvárost gyalog is bejárhatjuk, ha a tengerpartra vagy a Művészetek városába és környékére mennénk, akkor busszal érdemes megtenni, valamint a metró is jól kiépített, a reptérről mi azzal utaztunk a belvárosba.

Arra a kérdésre, hogy mikor érdemes ide utazni, azt mondanám szinte mindig. Télen 10 fok körül van a hőmérséklet vagy gyakran még több, így ekkor beiktathatunk egy “télből a tavaszba” utat. Ha szeretnénk látni a híres fesztivált, a Las Fallas-t akkor mindenképp március közepét válasszuk, illetve alapvetően úgy gondolom, hogy tavasszal és ősszel foghatjuk ki a legkellemesebb időt. A nyár bizonyára forró Valenciában, de a tengerparton az sosem hátrány.

img_4952

Ha valaki szeretné összekötni Barcelonával az utazást – ahogy mi is tettük – az vonattal könnyen megteheti, az út körülbelül 3 óra és érdemes online megvenni a jegyet.

Fapadosok közül egyébként csak a Ryanair közlekedik közvetlenül Budapest és Valencia között.

img_6119

Ez alkalommal impulzusokkal teli három napot tölthettem a városban, aminek a lüktetése teljesen magával ragadott. Ez egy olyan hely, ahol egyszerűen csak élvezheti az ember azt az életérzést és hangulatot, amit ez a város ad. Aki nem szereti a tipikus városnézéseket, az is imádni fog egyszerűen csak elveszni Valenciában, sőt én úgy gondolom, ez része kell hogy legyen a legtöbb utazásnak, így tud az ember igazán átszellemülni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s